amsterdamse hogeschool voor de kunsten

directeur academie voor theater en dans

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Anthony Heidweiller per 15 augustus a.s. benoemd tot nieuwe directeur van de Academie voor Theater en Dans. Hij volgt daarmee Marjo van Schaik op, die deze positie ad interim vervulde na het vertrek van Jan Zoet in februari 2019. Met Anthony Heidweiller krijgt de Academie voor Theater en Dans een directeur die de Nederlandse podiumkunsten tot in zijn vezels kent.

Anthony Heidweiller heeft een grote staat van dienst binnen de nationale en internationale beroepspraktijk. Als artistiek directeur van het Yo Opera Festival richtte hij zich decennialang op de samenwerking met nieuwe doelgroepen. Als artistiek directeur van Vocal Statements heeft Heidweiller educatie- en participatieprojecten ontwikkeld om een brug te slaan tussen de podiumkunsten en de multiculturele samenleving.
Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, onder andere de Prins Bernhard Cultuurprijs voor educatie en de Cultuurprijs van de stad Utrecht. Daarnaast is hij nationaal en internationaal een veelgevraagd artistiek producent. Zo was hij Artistic Associate Director van het Opera Forward Festival van Nationale Opera & Ballet en is hij sinds 2019 verbonden aan het Festival Aix en Provence in Frankrijk. Hij is tevens sinds 2019 lid van de Akademie van Kunsten.

Bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten is Anthony Heidweiller geen onbekende. Als artistiek directeur van het Yo Opera Festival en het Opera Forward Festival werkte hij  gedurende de afgelopen 12 jaar samen met studenten en docenten van de diverse opleidingen van de Academie voor Theater en Dans. In 2010 was hij Artist in Residence bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar hij interdisciplinaire projecten ontwikkelde met de Academie voor Theater en Dans en het Conservatorium van Amsterdam.

Bert Verveld en Annet Lekkerkerker, het College van Bestuur van de AHK, reageren verheugd op de komst van Anthony Heidweiller: “De Academie voor Theater en Dans krijgt een directeur die in de podiumkunsten zijn sporen meer dan verdiend heeft. Hij heeft een enorme ervaring met kunsteducatie en weet  met een scherp oog voor inclusie heersende tradities te doorbreken. We hebben het volste vertrouwen dat hij met die kwaliteiten de Academie voor Theater en Dans de toekomst in kan leiden.”

Ook Anthony Heidweiller kijkt uit naar zijn directeurschap bij de Academie voor Theater en Dans: “Ik hoop in de komende jaren studenten te inspireren, zodat zij de Academie voor Theater en Dans met inzicht en kennis verlaten om zichzelf vervolgens een leven lang verder te kunnen ontwikkelen.”