Het Noordbrabants Museum

directeur-bestuurder

De raad van toezicht van Het Noordbrabants Museum heeft Jacqueline Grandjean benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van Het Noordbrabants Museum. Met ingang van 1 juli 2022 volgt zij Charles de Mooij op, die na 15 jaar als directeur terugtreedt.

Voorzitter Eric van Schagen over de benoeming van Jacqueline Grandjean: "Het vinden van een goede opvolger voor Charles de Mooij was geen eenvoudige opgave. Maar wij waren verheugd te constateren dat we een keuze konden maken uit een aantal zeer goede kandidaten. Het Noordbrabants Museum blijkt uitdagend te zijn. Uiteindelijk zijn we er trots op dat we met Jacqueline Grandjean iemand presenteren met talent en bewezen capaciteiten om een breed publiek met ons museum te verbinden."

Jacqueline Grandjean (Nijmegen, 1968) studeerde film- en kunstgeschiedenis in Amsterdam en voltooide The Getty Institute for Museumleaders in de Verenigde Staten. Na opdrachten voor het Stedelijk Museum, Rijksmuseum en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem was zij conservator in het Amsterdam Museum.

Van 2012 tot 2021 was Jacqueline Grandjean directeur van de Oude Kerk in Amsterdam, die onder haar leiding uitgroeide tot een van de nieuwste kunstmusea van Nederland. De onder haar artistieke verantwoordelijkheid gerealiseerde exposities op het snijvlak van oude en hedendaagse kunst waren zowel zakelijk als artistiek een succes. Als enige Nederlandse museum stond de Oude Kerk in de internationale Top 10 beste tentoonstellingen (ArtNet). In 2021 werd Grandjean benoemd tot artistiek directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na drie maanden stopte de samenwerking als gevolg van een verschil in inzicht over de rol en positie van de artistiek directeur in dit museum.

Grandjean is kernlid van de Sociaal Creatieve raad, die de overheid adviseert op gebied van verandering, cultuur en sociale vraagstukken. Ze adviseerde onder andere bij de Amsterdamse Kunstraad, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Landart Flevoland en het Mondriaan Fonds. Tot voor kort was ze voorzitter van de jonge kunstbeurs Unfair en van Public Art Amsterdam, een vereniging rondom kunst in de publieke ruimte.

Jacqueline Grandjean over haar benoeming: "De kunst van de Zuidelijke Nederlanden spreekt tot de verbeelding van velen en zeker tot die van mij. Er is in Het Noordbrabants Museum ruimte voor een spectaculaire programmering, dichtbij mensen; er kan hier iets verrassends gaan gebeuren. De veelzijdige collectie, het prachtige museumcomplex en een gemotiveerde organisatie vormen de stevige fundamenten die Charles de Mooij achterlaat. Het is een eer en een uitdaging om hier samen met de mensen binnen en buiten het museum vervolg aan te geven!"