nwo

voorzitter raad van toezicht

Met ingang van 1 april treedt de heer Dirk Jan van den Berg als voorzitter toe tot de raad van toezicht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
 
De heer Van den Berg studeerde Econometrie aan de Universiteit Groningen en hij studeerde tevens aan de École Nationale d'Administration te Parijs. Zijn carrière begon in 1980 bij het ministerie van Economische Zaken. Van 1992 tot 2008 werkte hij op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij bekleedde posities als secretaris-generaal, permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties te New York en ambassadeur in de Volksrepubliek China. De heer Van den Berg was van 2008 tot 2015 voorzitter van het college van bestuur van de TU Delft. Daarna is hij voorzitter geworden van de raad van bestuur van de Stichting Sanquin Bloedvoorziening.

Sinds 1 februari is hij voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Tevens is hij momenteel voorzitter van de raad van bestuur van het European Institute of Innovation and Technology (EIT). Daarnaast is hij ook commissaris bij FMO Ontwikkelingsbank en Gasunie.

NWO zorgt voor kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap en bevordert de impact ervan op de maatschappij. De hoofdtaak is het financieren van wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse publieke onderzoeksinstellingen, in het bijzonder de universiteiten. NWO richt zich op alle wetenschappelijke disciplines en onderzoeksvelden. De middelen worden ingezet via nationale competitie op basis van kwaliteit en onafhankelijke beoordeling- en selectieprocedures.
 
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de heer Van den Berg met ingang van 1 april benoemd als voorzitter van de raad van toezicht NWO voor een periode van ten hoogste vijf jaar.