Radboud Universiteit Nijmegen

voorzitter en lid raad van toezicht

Mevrouw Merel van Vroonhoven is benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van de Radboud Universiteit.

Samen met mevrouw Dymph van den Boom, de heer Paul Morshuis en mevrouw Valerie Frissen vormen zij de nieuwe raad van toezicht van de Radboud Universiteit. De benoemingen, met ingang van 20 januari, zijn voor vier jaar.

Mevrouw Van Vroonhoven was tot september 2019 bestuursvoorzitter van Autoriteit Financiële Markten, waarna zij pabostudent werd om leraar te worden in het speciaal onderwijs. Haar stap leidde tot landelijke aandacht voor meer waardering voor het leraarsvak, iets waar ook de Radboud Universiteit zich sterk voor maakt. Mevrouw Van Vroonhoven presenteerde vorig jaar aanbevelingen voor de aanpak van het lerarentekort, in opdracht van de minister van onderwijs. Als columnist schrijft zij in de Volkskrant over haar ervaringen als zij-instromer in het onderwijs. Eerder had mevrouw Van Vroonhoven bestuursfuncties bij de Nederlandse Spoorwegen, ING en Nationale Nederlanden. Ook was ze lid van de raad van toezicht van de TU Delft, de universiteit waar ze geofysica studeerde. Ze voltooide ook een MBA aan INSEAD.

Mevrouw Van Vroonhoven: 
"De Radboud Universiteit staat met haar unieke profiel en vooraanstaande positie midden in de samenleving. De missie om bij te dragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen is in deze tijd van grote maatschappelijke vraagstukken relevanter dan ooit. Ik vind het bijzonder eervol om de komende jaren als voorzitter van de raad van toezicht bij te mogen dragen aan de betekenisvolle missie van de Radboud Universiteit in een nieuwe fase in haar rijke geschiedenis."

Samenwerking met Radboudumc
Sinds begin 2021 zijn Radboudumc en Radboud Universiteit van elkaar ‘ontvlecht’ en hebben beide organisaties een eigen raad van toezicht. Beide organisaties blijven intensief samenwerken in bijvoorbeeld onderzoek, onderwijs en campusbrede thema’s als duurzaamheid en campusontwikkeling en die samenwerking zal de komende jaren verder worden versterkt.