Stichting Koninklijke Defensiemusea

algemeen directeur

John Sijmonsbergen wordt per 1 januari 2022 de nieuwe algemeen directeur-bestuurder van de Stichting Koninklijke Defensiemusea. De organisatie omvat het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in Buren.
Sijmonsbergen (1964) heeft de afgelopen elf jaar een leidende rol vervuld in de transformatie van de volkenkundige musea in Nederland tot het Nationaal Museum van Wereldculturen (een fusie van Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en het Wereldmuseum). Daarvoor was Sijmonsbergen op directieniveau actief met innovatieve publieksprogrammering en zakelijk management in zowel de museale sector als in het bedrijfsleven. Sijmonsbergen is afgestudeerd militair historicus.
Sijmonsbergen: ‘de defensiemusea vertellen indrukwekkende en betekenisvolle verhalen. Ik zie er erg naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s de vervulling van onze maatschappelijke missie een stap dichterbij te brengen’.
Hans Hillen, voorzitter van de Raad van Toezicht: ‘met Sijmonsbergen halen we een ervaren museumdirecteur binnen met de juiste mix aan ervaring, achtergrond en ambitie. Hij combineert liefde voor de inhoud met slagvaardigheid en diplomatie’.
John Sijmonsbergen volgt Paul van Vlijmen op die de organisatie leidde vanaf haar oprichting en fusie in 2014. Van Vlijmen gaat per 1 januari 2022 met pensioen.