Technische Universiteit Eindhoven

Vice-decaan faculteit mathematics & computer science

Prof.dr J.N. (Joost) Kok start per 15 mei 2024 als nieuwe vice-decaan bij de faculteit Mathematics & Computer Science. Daarmee verruilt hij de Universiteit Twente (UT), waar hij sinds februari 2018 decaan is van de faculteit Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science, voor de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De overstap naar de TU/e betekent voor Kok ‘een bijzondere terugkeer naar Eindhoven’. “Mijn vader werkte bij Philips en ik was tijdens mijn promotietijd regelmatig in het Natlab te vinden. Ik hoop snel de nieuwe collega’s en studenten te ontmoeten en de onderzoeksclusters en opleidingen van dichterbij te ontdekken. Ik kijk ernaar uit vanuit mijn rol als vice-decaan een mooie bijdrage te leveren aan de ambities van de faculteit en de universiteit.” Naast de functie van vice-decaan gaat Kok voor maximaal één dag per week aan de slag als hoogleraar Applied Data Science bij M&CS.

Voor zijn komst naar de UT in 2018 was Kok hoogleraar informatica en hoogleraar geneeskunde en initiatiefnemer en directeur van het Leiden Centre of Data Science en van het Sport Data Center. Ook was hij acht jaar wetenschappelijk directeur van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Vóór zijn benoeming tot wetenschappelijk directeur van LIACS was Kok tien jaar lang opleidingsdirecteur van alle Informatica-opleidingen van de Universiteit Leiden.

Sporen verdiend
Volgens decaan Edwin van de Heuvel van M&CS maakt die rijke professionele achtergrond Kok tot een waardevolle versterking van de faculteit. “We zijn verheugd dat we iemand met zoveel bestuurservaring  bij verschillende universiteiten aan ons team mogen toevoegen. Bovendien heeft Kok zijn sporen verdiend in het werkveld van zowel Data Science en Computer Science, waar hij ook veel nationale en internationale connecties heeft opgebouwd. Zodoende hebben we er alle vertrouwen in dat we met deze nieuwe vice-decaan aan boord voortvarend verder kunnen bouwen aan de uitdagingen voor onze faculteit.”

Met zijn overstap in het verschiet kijkt Joost Kok ‘met warme gevoelens terug op de afgelopen zes jaar bij UT’. “Met elkaar hebben we een aantal mooie resultaten neergezet, met impactvol onderwijs en onderzoek. We hebben heel mooie samenwerkingen met gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen realiseren. En ook zijn de studentenaantallen in de afgelopen jaren toegenomen. Dat is een belangrijk gegeven gelet op de grote vraag naar technisch geschoold personeel op de arbeidsmarkt. De waardering van studenten is groot en de opleidingen staan zeer goed aangeschreven. Ik wil mijn dank uitspreken aan al die collega’s en studenten die hebben bijgedragen aan al deze ontwikkelingen.”