Universiteit Twente

Decaan faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

Het College van Bestuur van Universiteit Twente heeft prof.dr. Joost Kok per 1 februari 2018 benoemd als decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI).   
     
De heer Kok doet als hoogleraar Informatica onderzoek op het gebied van de data science. Hij programmeert onder meer computers om analyse van gegevens zo efficiënt mogelijk uit te laten voeren. In de afgelopen twintig jaar hielp hij onder meer bij onderzoek naar spelgedrag van kinderen op het schoolplein, opsporing van onregelmatigheden in zorgdeclaraties en verbetering van prestaties van Nederlandse topsporters.

Naast hoogleraar Informatica is de heer Kok ook hoogleraar Geneeskunde en is hij initiatiefnemer en directeur van het Leiden Centre of Data Science en van het Sport Data Center. Hij was acht jaar lang wetenschappelijk directeur van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS). Vóór zijn benoeming tot wetenschappelijk directeur was de heer Kok tien jaar lang opleidingsdirecteur van alle Informatica opleidingen van de Universiteit Leiden.

Naast zijn hoogleraarschap vervult hij diverse nevenactiviteiten. Zo is de heer Kok lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Hij is voorzitter van de Council Intelligent Data Analysis Conference (IDA), bestuurslid van de Research school ‘Institute for Programming and Algorithms’ en treedt op als Nederlandse vertegenwoordiger in de ‘International Federation for Information Processing’ binnen het ‘Technical Committee Artificial Intelligence.’
Ook is de heer Kok bestuurslid van de Stichting Neurale Netwerken en deNederlandse Haendelvereniging. Bij de Abo Akademi University in Finland is hij docent.

Verder is de heer Kok bij diverse wetenschappelijke tijdschriften betrokken. Zo treedt hij op als hoofredacteur voor ‘Natural Computing of Springer Verlag.’ Tevens is hij redacteur van onder andere ‘Fundamenta Informaticae,’ ‘Theoretical Computer Science van Elsevier Science,’ ‘Journal of  Universal Computer Science’ en ‘Frontiers in Artificial Intelligence and Applications book series.’

Het College van Bestuur is bijzonder verheugd over de benoeming van de heer Kok. Collegevoorzitter Van der Chijs geeft aan: “Joost Kok is een excellente wetenschapper die zijn sporen verdiend heeft. Hij heeft een uitstekend extern netwerk en veel nieuwe ideeën om multidisciplinair onderwijs en onderzoek op te zetten. Hij benadert de zaken langs de as van de inhoud en heeft een coöperatieve stijl van handelen en samenwerken, elementen waar wij naar zochten.”
De heer Palstra voegt daar aan toe: “Joost Kok brengt een fris geluid en perspectief voor de faculteit. Hij heeft laten zien dat hij op creatieve en vernieuwingsgerichte wijze onderwijs en onderzoek tot bloei weet te brengen. Hij weet diverse disciplines bij elkaar te brengen en heeft vernieuwende programma’s gestart op diverse gebieden inclusief health, sport en verkeer. Daarnaast heeft hij een goede match met het werkveld van het nog te starten instituut-nieuwe-stijl in Digital Society.” Terug.