Eye Filmmuseum

Directeur/bestuurder

Eye is het enige filmmuseum van Nederland en is schatbewaarder, pionier en gids in de wereld van film en de kunst van het bewegend beeld. Het filmmuseum bewaart en beheert een collectie van meer dan 50.000 films en een veelvoud aan affiches, foto’s en persoonlijke archieven. Eye presenteert tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegstefilmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de wereld waarin we leven. Het museum toont film in al zijn diversiteit en promoot in samenwerking met de filmsector de Nederlandse film in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie. 
 
Eye wordt geleid door de directeur/bestuurder en twee adjunct-directeuren. De organisatie is opgedeeld in drie sectoren; Museaal (o.a. collectie, tentoonstellingen en filmprogrammering), Bedrijfsvoering (o.a. financien, P&O, operationele afdelingen), Industry (o.a. educatie, internationale promotie, talentontwikkeling). Bij Eye werken werken zo’n 185 mensen.
Ontwikkelingen
Tien jaar geleden onderging Eye een metamorfose met de ingebruikname van het museumgebouw in Amsterdam Noord. Hiermee werd een langgekoesterde wens werkelijkheid en kon het museum zich nog beter richten op de presentatie van film en de kunst van het bewegend beeld middels wisselende tentoonstellingen en speciale filmprogramma’s. De ontwikkeling van het Eye collectiecentrum op steenworp afstand, waar de collectie van Eye opgeslagen, geconserveerd en gerestaureerd wordt, zowel analoog als digitaal, vormde in 2016 de (voorlopige) finale van een periode van grote verandering.

Eye ontving, tot aan de coronacrisis, jaarlijks ca 700.000 bezoekers, voor de film(programma’s) en tentoonstellingen, als ook voor educatieve programma’s, branche- en commerciële activiteiten of voor een bezoek aan het restaurant met het mooiste terras aan het IJ.
 
Met de komst van een nieuwe directeur/bestuurder breekt voor Eye wederom een nieuwe fase aan in zijn 75-jarige bestaan. De wereld om Eye heen, de filmsector en het culturele veld zijn voortdurend in ontwikkeling. Eye zoekt derhalve een directeur met een duidelijke artistieke visie en oog en begrip voor verandering en innovatie. Iemand met affiniteit en respect voor dat wat in de afgelopen jaren is opgebouwd door een team van professionals binnen de organisatie en met diverse externe partners.
  
Functie-eisen
De nieuwe directeur/bestuurder
 • heeft bij voorkeur ervaring opgedaan in en met zowel (museale) presentatie- als erfgoedinstellingen;
 • heeft duidelijke ideeën om de veelzijdigheid van activiteiten op het gebied van filmprogrammering, tentoonstellingen, educatie- en talentontwikkelingsprogramma’s en collectie (acquireren, selecteren, onderzoeken, restaureren, conserveren), zowel in het museum als online, in de toekomst nog meer met elkaar te integreren en te laten floreren;
 • heeft een groot en aantoonbaar netwerk binnen de (inter)nationale filmwereld of is in staat dit op natuurlijke wijze snel te verwerven en daarin de belangen van Eye en die van film en bewegend beeld in het algemeen te behartigen;
 • heeft kennis van actuele ontwikkelingen in het bredere culturele veld en beschikt over het bijbehorend netwerk;
 • beweegt zich gemakkelijk en op natuurlijke wijze in en naar de lokale en nationale politiek alsook het bedrijfsleven;
 • heeft aansprekende leidinggevende ervaring en zicht op de (financiële) bedrijfsvoering van een hedendaagse culturele organisatie.
Persoonsprofiel
De nieuwe directeur is een strategisch aanvoerder die het voortouw en moeilijke beslissingen durft te nemen. Tegelijkertijd is de directeur/bestuurder een verbinder, met begrijpend oog en luisterend oor voor dat wat er speelt buiten en binnen de organisatie. De ideale kandidaat weet de talenten en expertise van medewerkers in alle onderdelen van de organisatie zoveel mogelijk te benutten en balans aan te brengen tussen beschikbare financiële middelen en personele formatie en de activiteiten, ambities en doelstellingen.
 
De nieuwe directeur is een inspirerende, empathische persoonlijkheid, die bestaande en ook nieuwe publieksgroepen, filmprofessionals en partners duurzaam aan zich weet te binden om van Eye Filmmuseum in de toekomst een nog meerstemmiger en inclusiever ‘huis van de film’ te maken waar iedereen zich welkom voelt.
 
Samenvattende kwalificaties en eigenschappen ideale directeur/bestuurder
 • aantoonbare affiniteit met en kennis van de (inter)nationale filmwereld;
 • uitgebreide kennis van (inter)nationaal werkende museale- en erfgoedinstellingen;
 • rijke ervaring met het leiden van dit type organisaties;
 • zowel strategisch aanvoerder als empathisch teamspeler;
 • inhoudelijk visionair en vernieuwend met respect voor dat wat opgebouwd is;
 • oog voor de financiële positie van Eye, zowel richting (lokale) overheden, fondsen, het bedrijfsleven, private financiers en particulieren;
 • naar binnen en naar buiten een groot communicator, zichtbaar en relevant, diplomatiek en waar nodig uitdagend;
 • spreekt, leest en schrijft Nederlands en Engels of wil zich deze talen snel eigenmaken.
Eye is een open, informele en op samenwerking gerichte instelling. Als museum wil het voor iedereen een toegankelijke plek zijn, ongeacht etnische, economische, culturele en religieuze achtergrond, gender, seksuele voorkeur, leeftijd en beperking. Eye stelt zich tot doel gelijkheid, inclusie en diversiteit te waarborgen. Wij nodigen alle geïnteresseerden van harte uit om te reageren.
 
Arbeidsvoorwaarden
Honorering van de functie vindt plaats conform zwaarte van de functie en passend bij de beloning in de sector.
 
De procedure
Eye laat zich in deze procedure bijstaan door Ila Kasem en Pieter Cortenbach van Vanderkruijs, partner in executive search. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door uiterlijk 9 oktober 2022 een motivatiebrief (inclusief actueel cv) te sturen aan vdk@vanderkruijs.com. Voor informatie kunnen geïnteresseerden ook bellen met Pieter Cortenbach op 020-7267272.
 
DEEL DEZE PAGINA linkedin twitter meer