De rol van voorzitter

woensdag 11 januari 2012
Marcel Gasseling van Vanderkruijs interviewde Han Noten, senator, burgemeester en man met een brede bestuurservaring in zowel organisaties van werknemers en werkgevers als in bedrijven.
Han Noten over wie en wat een voorzitter moet zijn

december 2011 in VM
Marcel Gasseling van Vanderkruijs interviewde Han Noten, senator, burgemeester en man met een brede bestuurservaring in zowel organisaties van werknemers en werkgevers als in bedrijven. Thema: rol en eigenschappen van de voorzitter van een belangenorganisatie.
 
Flexibel, realistisch en met een ‘drive’
Een voorzitter moet zowel binden als uitdagen. En uitgedaagd durven worden. Hij moet voluit ruimte scheppen voor het debat, alle invalshoeken van een thema op tafel krijgen, die bediscussiëren, vervolgens naar een besluit toewerken en dat kunnen verdedigen. Maar zonder verschillen van inzicht te verbergen, ook binnen het bestuur. Confrontaties aangaan en toelaten, maar tegengaan dat emoties de overhand nemen. Hij of zij moet een sterke persoonlijkheid hebben en wel zó sterk dat het eigen ego ondergeschikt blijft. Het belang van de organisatie staat altijd voorop. En mocht die zich splitsen bij een teveel aan meningen, zoek dan toch het gezamenlijke externe belang.