Interview Vinod Subramaniam

dinsdag 21 juli 2015
Het is een miezerige morgen. Op het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam gaat Vinod Subramaniam (48) voor naar de belangrijkste opstelling van het AMOLF-gebouw.
Interview met Vinod Subramaniam door Margriet van der Heijden 

20 juli 2015 in NRC Handelsblad

Het is een miezerige morgen. Op het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam gaat Vinod Subramaniam (48) voor naar 'de belangrijkste opstelling van het gebouw': het professionele espresso-apparaat. Twee jaar geleden werd Subramaniam directeur van het AMOLF, waar onderzoek wordt gedaan aan ‘materialen en moleculen met strategisch belang’. Die relevant zijn in de biomedische wereld bijvoorbeeld, of voor toepassingen in zonnecellen. 

Een geweldig instituut en een prachtige baan, zegt hij. Toch gaat hij alweer weg. In september wordt hij rector-magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam. Van de universiteit dus die in 1880 door de gereformeerde predikant Abraham Kuyper werd opgericht met de vele stuivers die de ‘kleine luyden’ van zijn achterban bij elkaar gespaard hadden. Dat Subramaniam zelf hindoe is, was tijdens zijn sollicitatie geen punt. Het ging om het delen van dezelfde normen en waarden. "Misschien ben ik dus een gereformeerde hindoe.”