Overheidsmanager van het jaar 2016

dinsdag 15 november 2016
De heer Arre Zuurmond is op 14 november gekozen tot Overheidsmanager van het Jaar 2016. De prijs is toegekend voor zijn functie als Gemeentelijke Ombuds­man van Amsterdam en omliggende gemeenten.
De heer Arre Zuurmond is op 14 november gekozen tot Overheidsmanager van het Jaar 2016. De prijs is toegekend voor zijn functie als Gemeentelijke Ombuds­man van Amsterdam en omliggende gemeenten. Wij zijn er trots op dat wij een rol hebben mogen spelen bij de benoeming van Arre Zuurmond tot Gemeentelijke Ombudsman in 2013.
 
De uitslag van de verkiezing is bekend gemaakt door jury­voorzitter Ank Bijleveld bij de uitreiking van de Overheids­awards in de Ridderzaal te Den Haag. Het thema van dit jaar was ‘over grenzen heen’. Het juryrapport meldt over de heer Zuurmond dat hij de maatschappelijke opgave en het resultaat voor de burger centraal stelt in zijn werk. Persoonlijke betrokkenheid is voor hem zeer belangrijk, hij gaat met mensen in gesprek. Zijn formele macht als ombudsman vermijdt hij in eerste instantie. Hij handelt niet alleen klachten af, hij zoekt ze actief op. Hij redeneert dat veel misstanden nu eenmaal niet vanzelf bij de ombudsman terecht komen. Zijn manier van leiding­geven is coachend. Op deze manier krijgt hij mensen mee en weet hij ze te verbinden aan hem en de organisatie. Zijn volharden in het verbinden van beleid en effecten en van de systeemwereld en leefwereld zijn kenmerkend voor de heer Zuurmond. Hij is zeer krachtig en verleidend in het openbreken van gestolde oplossingen. Hij onderscheidt zich op dit vlak door hiervoor creatieve en informele manieren te gebruiken. Hij denkt buiten de kaders en stelt zich benaderbaar op. De heer Zuurmond is als Ombudsman activistisch en onorthodox zonder het toevoegen van publieke waarde te verliezen.

De andere genomineerden voor de Overheidsmanager van het jaar waren Piet Sennema, Secretaris-directeur Waterschap Aa en Maas en Monique Vogelzang, Inspecteur Generaal van het Onderwijs.