WNT norm bij corporaties

vrijdag 07 februari 2014
Pieter Cortenbach over de invoering en aanscherping van de Wet Normering Topinkomens en de gevolgen voor de werving van nieuwe corporatiebestuurders
Pieter Cortenbach over de invoering en aanscherping van de Wet Normering Topinkomens en de gevolgen voor de werving van nieuwe corporatiebestuurders

4 februari 2014
 in NRC Handelsblad
Woningcorporaties vrezen geen goede bestuurders te kunnen vinden onder de aangescherpte salarisnormen. President-commissaris van woningcorporatie Ymere geeft aan dat het vinden van opvolger voor de vertrokken bestuurder Roel Steenbeek vertraging oploopt door het salarisplafond van 190.000 euro, Steenbeek verdiende 250.000 euro. Naast een wettelijk maximum, welke is vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens, geldt er ook een sectorale code voor de corporaties. Binnen deze code is het aantal woningen en de grootte van de gemeente waar de corporatie het meest actief is, leidend voor de maximale beloning. Vooral de kleinere woningcorporaties zien hun bestuurderssalarissen verder aan banden gelegd.
 
Pieter Cortenbach is ervan overtuigd dat potentiële nieuwe bestuurders al inzien dat het geen vanzelfsprekendheid meer is, dat men erop vooruitgaat bij het aanvaarden van een nieuwe positie. Executive search bureaus zullen hun meerwaarde moeten tonen door kandidaten te overtuigen een lager salarisniveau te accepteren, in ruil voor een functie in het publieke domein. Hierbij is er wel een ondergrens, wanneer deze bereikt wordt is niet te voorspellen.
 
De verwachting is dat vooral de kleinere corporaties moeite zullen hebben om geschikte bestuurders te vinden in de kleiner geworden poule van potentiële bestuurders.