PROFIEL
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
Directeur
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) is een ledenvereniging van, voor en door psychiaters. Ruim 4.000 psychiaters en psychiaters in opleiding zijn lid van de vereniging.
De vereniging stelt zich ten doel “de bevordering van de psychiatrie in de breedste zin, de behartiging van de wetenschappelijke en beroepsmatige belangen van psychiaters, de bevordering en stimulering van opleiding en scholing en de bevordering en bewaking van de kwaliteit van de psychiatrie”.
De missie luidt: “de NVvP zet zich in voor een goede psychiatrische patiëntenzorg in Nederland”. Dit alles in de eerste plaats voor de patiënt en zijn of haar naastbetrokkenen.
De activiteiten van de vereniging rusten op vier pijlers:
1. Beroepsbelangen
2. Kwaliteit
3. Wetenschap
4. Opleiding
Daarnaast zijn communicatie en organisatie aspecten die deze pijlers overstijgen.
De vereniging stelt zich ten doel “de bevordering van de psychiatrie in de breedste zin, de behartiging van de wetenschappelijke en beroepsmatige belangen van psychiaters, de bevordering en stimulering van opleiding en scholing en de bevordering en bewaking van de kwaliteit van de psychiatrie”.
De missie luidt: “de NVvP zet zich in voor een goede psychiatrische patiëntenzorg in Nederland”. Dit alles in de eerste plaats voor de patiënt en zijn of haar naastbetrokkenen.
De activiteiten van de vereniging rusten op vier pijlers:
1. Beroepsbelangen
2. Kwaliteit
3. Wetenschap
4. Opleiding
Daarnaast zijn communicatie en organisatie aspecten die deze pijlers overstijgen.
De ledenraad
De Ledenraad is de vertegenwoordiging van alle leden en is daardoor te vergelijken met een algemene ledenvergadering. De Ledenraad heeft als taak het strategisch beleid vast te stellen en op basis daarvan toezicht uit te oefenen op het bestuur.Dit geschiedt op basis van een jaarlijks goed te keuren strategisch beleidsplan c.q. jaarplan en een jaarlijkse evaluatie van de strategische doelrealisering. De zittingstermijn van de leden in de raad is drie jaar (met mogelijkheid voor verlenging met 1 termijn).
Het bestuur
Het verenigingsbestuur, gevormd door 6 leden en 1 assessor (aios), is belast met het dagelijks bestuur van de vereniging en is daarvoor verantwoording verschuldigd aan de ledenraad. Het bestuur is belast met het ontwikkelen, vaststellen en uitvoeren van het algemene beleid van de vereniging op basis van het door het bestuur vastgestelde en door de ledenraad goedgekeurde meerjarenplan. Het bestuur wordt over verschillende beleidsthema’s en dossiers geadviseerd door commissies. De zittingstermijn van de bestuursleden is drie jaar (met mogelijkheid voor verlenging met 1 termijn).
Het bureau
Het bureau van de NVvP verzorgt alle uitvoerende en ondersteunende taken voor de vereniging. Aan het hoofd van het bureau staat de directeur. Het bureau richt zich op het voorbereiden en uitvoeren van besluiten van het verenigingsbestuur, het ondersteunen van de afdelingsbesturen, platformcoördinatoren en commissies, alsmede het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden ter realisering van de doelstellingen van de vereniging.
Het onderwijsbureau
Het onderwijsbureau van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ontwikkelt op landelijk niveau cursorisch onderwijs voor en met opleidingsinstellingen die de opleiding tot psychiater bieden en verzorgt permanente educatie en nascholing. Dit gebeurt in de lijn van het landelijk opleidingsplan. Verdeeld over het land zijn er 37 opleidingsinstellingen die erkend zijn de gehele medische specialisten vervolgopleiding tot psychiater te geven.
Het verenigingsbestuur laat zich per pijler adviseren door een strategische adviescommissie. Voor positionering en belangenbehartiging is dit de Beroepsbelangencommissie (BBC), voor kwaliteit de Commissie Kwaliteitszorg (CKZ), voor de opleidingen neemt het Concilium deze taak op zich en op het gebied van wetenschap krijgt het bestuur advies van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten (CWA).
Daarnaast kent de vereniging diverse commissies en werkgroepen die zich met specifieke onderwerpen binnen één van de pijlers bezighouden.
De vereniging heeft afdelingen die ieder op hun eigen – inhoudelijke – terrein beleid ontwikkelen, kennis uitwisselen en deelbelangen behartigen. De platforms van de vereniging richten zich vooral op kennisuitwisseling. Voor meer informatie zie ook: www.nvvp.net
De bestuurlijke opgaven
De NVvP bevindt zich in een omgeving die voortdurend aan verandering onderhevig is.
De psychiatrie staat volop in de politieke-maatschappelijke belangstelling en met het toenemende aantal ontwikkelingen in het zorgveld, is het aantal vragen aan het NVvP-bureau vergroot. Ook zijn deze vragen steeds complexer. De leden vragen om ‘dienstverlening’ die inhaakt op de actualiteit en aansluit bij de professionaliteit van de psychiater. Er is een veelheid aan onderwerpen dat voorligt bij het NVvP-bureau en dat vraagt om richting en prioritering.
Extern
In die veranderende omgeving staat de NVvP de beroepsgroep zo goed mogelijk bij als het gaat om belangenbehartiging. Er is de afgelopen jaren veel energie gestopt in de samenwerking met de overheid, stakeholders en koepelorganisaties (zoals Nederlandse GGZ, ZonMw, Iza). Thema’s die hierin terugkomen zijn onder andere de rol en strategische positionering van de NVvP in het veld en de lobby richting externe stakeholders. De komende jaren zal dit nog verder versterkt moeten worden. De directeur dient een goed evenwicht te hebben in haar focus op de buitenwereld in relatie tot de NVvP betrokken (bestuurlijke) gremia en haar leden in brede zin en de vertaalslag daarvan richting de werkorganisatie. In onderlinge afstemming worden de taken tussen bestuur en directeur hierin verdeeld, waarbij de directeur een inspirerende en dienende rol vervult.
Intern
Sinds afgelopen zomer wordt de positie op interim-basis vervuld. De huidige directeur a.i. is bezig met een start te maken met het meerjarenbeleidsplan. De nieuwe directeur kan de draad hiervan oppakken, Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan de legitimatie en dialoog van de NVvP richting de leden en inhoudelijke thema’s zoals het terugdringen van de wachtlijsten, bevorderen werkplezier, de jeugdagenda en beleidsontwikkeling op het thema euthanasie.
Daarnaast wordt ook gekeken hoe de bureaustructuur nog verder ingebed kan worden in de vereniging, om de synergie en afstemming van de verschillende activiteiten beter te borgen. Het verhelderen van taken-verantwoordelijkheden en rolvastheid van ieder gremium binnen de vereniging is daarin een belangrijk onderwerp. Tevens is de interim-directeur aan de slag met het bevorderen van de interne samenwerking tussen het bureau en de commissies c.q. afdelingen, het werken aan een gezamenlijke cultuur en teamvorming onder medewerkers, de omgang met werkdruk en begrenzen van caseload en het versterken van de infrastructuur voor de interne en externe communicatie.
De directeur
De directeur ontvangt hiërarchisch leiding van het bestuur en geeft leiding aan de medewerkers binnen de Vereniging (ca. 35 medewerkers). De directeur is onderdeel van het bestuurlijk overleg (BO).
Voor de directeur zijn de volgende resultaatgebieden gedefinieerd met bijbehorende verantwoordelijkheden:
Strategisch organisatiebeleid voorbereiden en ontwikkelen
Duurzaam strategisch bedrijfsvoerings- en financieel beleid voor de organisatie voorbereid en ontwikkeld, en geadviseerd over inhoudelijke beleidsgebieden, zodanig dat dit aansluit bij de missie en visie van de Vereniging en voor leden herkenbaar is.
Er is ingespeeld op relevante ontwikkelingen en de eisen die door de politieke en externe belanghebbenden aan de Vereniging worden gesteld. Geeft samen met bestuur richting aan strategische beleidsprocessen.
Strategisch beleid implementeren en bewaken
Strategisch beleid geïmplementeerd en bewaakt, zodanig dat de geformuleerde doelstellingen van de verschillende geledingen zijn behaald.
Organisatie integraal aansturen
De Vereniging is integraal aangestuurd, zodanig dat leidinggevenden en medewerkers gemotiveerd, geïnspireerd en gecoacht zijn, de cultuur van ‘customer experience’ wordt uitgedragen en hun resultaten, actiepunten en (persoonlijke) doelstellingen binnen een efficiënt en effectief werkend team hebben gerealiseerd.
In- en externe contacten onderhouden
In samenwerking met bestuursvoorzitter strategisch netwerk van politici, directie en bestuurders onderhouden en uitbreiden, zodanig dat relevante samenwerkingsrelaties zijn aangegaan en de kwaliteit van de dienstverlening van de organisatie optimaal bevorderd is.
Profiel
De NVvP is op zoek naar een zichtbare, open en stevige directeur. Kandidaten voor deze positie zijn in staat om op een weloverwogen manier medewerkers te inspireren en coachend leiding te geven. Ervaring als eindverantwoordelijke directeur met kennis van een verenigingsstructuur is daarin een pre. De nieuwe directeur past qua ambitie en persoonlijkheid in een vereniging waarbij een transparante samenwerking met de leden, het bestuur en de voorzitter vanzelfsprekend is. Daarin zoekt de NVvP een kandidaat met een groot verbindend vermogen en die gewend is te werken met professionals. Een directeur die strategische denkt en handelt vanuit rust en overzicht. Een leider met sterke communicatieve vaardigheden die de NVvP verder kan leiden naar de volgende fase van professionele ontwikkeling.
De kandidaat die wij zoeken, beschikt over:
Remuneratie
Deze positie betreft een fulltime aanstelling met een markconform salarisindicatie van
€ 150.000 all in bruto jaarsalaris. De directiepositie kent een aanstellingstermijn van vier jaar met mogelijke verlenging van dezelfde periode.
Procedure
De NVvP laat zich in deze procedure bijstaan door Michèle Polspoel van Vanderkruijs, partner in executive search. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door een korte motivatie (inclusief actueel cv) te sturen aan vdk@vanderkruijs.com. Voor informatie kunnen geïnteresseerden ook bellen op 020-7267272.
We verzoeken kandidaten rekening te houden met de volgende data: (nadere planning volgt).
De Ledenraad is de vertegenwoordiging van alle leden en is daardoor te vergelijken met een algemene ledenvergadering. De Ledenraad heeft als taak het strategisch beleid vast te stellen en op basis daarvan toezicht uit te oefenen op het bestuur.Dit geschiedt op basis van een jaarlijks goed te keuren strategisch beleidsplan c.q. jaarplan en een jaarlijkse evaluatie van de strategische doelrealisering. De zittingstermijn van de leden in de raad is drie jaar (met mogelijkheid voor verlenging met 1 termijn).
Het bestuur
Het verenigingsbestuur, gevormd door 6 leden en 1 assessor (aios), is belast met het dagelijks bestuur van de vereniging en is daarvoor verantwoording verschuldigd aan de ledenraad. Het bestuur is belast met het ontwikkelen, vaststellen en uitvoeren van het algemene beleid van de vereniging op basis van het door het bestuur vastgestelde en door de ledenraad goedgekeurde meerjarenplan. Het bestuur wordt over verschillende beleidsthema’s en dossiers geadviseerd door commissies. De zittingstermijn van de bestuursleden is drie jaar (met mogelijkheid voor verlenging met 1 termijn).
Het bureau
Het bureau van de NVvP verzorgt alle uitvoerende en ondersteunende taken voor de vereniging. Aan het hoofd van het bureau staat de directeur. Het bureau richt zich op het voorbereiden en uitvoeren van besluiten van het verenigingsbestuur, het ondersteunen van de afdelingsbesturen, platformcoördinatoren en commissies, alsmede het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden ter realisering van de doelstellingen van de vereniging.
Het onderwijsbureau
Het onderwijsbureau van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ontwikkelt op landelijk niveau cursorisch onderwijs voor en met opleidingsinstellingen die de opleiding tot psychiater bieden en verzorgt permanente educatie en nascholing. Dit gebeurt in de lijn van het landelijk opleidingsplan. Verdeeld over het land zijn er 37 opleidingsinstellingen die erkend zijn de gehele medische specialisten vervolgopleiding tot psychiater te geven.
Het verenigingsbestuur laat zich per pijler adviseren door een strategische adviescommissie. Voor positionering en belangenbehartiging is dit de Beroepsbelangencommissie (BBC), voor kwaliteit de Commissie Kwaliteitszorg (CKZ), voor de opleidingen neemt het Concilium deze taak op zich en op het gebied van wetenschap krijgt het bestuur advies van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten (CWA).
Daarnaast kent de vereniging diverse commissies en werkgroepen die zich met specifieke onderwerpen binnen één van de pijlers bezighouden.
De vereniging heeft afdelingen die ieder op hun eigen – inhoudelijke – terrein beleid ontwikkelen, kennis uitwisselen en deelbelangen behartigen. De platforms van de vereniging richten zich vooral op kennisuitwisseling. Voor meer informatie zie ook: www.nvvp.net
De bestuurlijke opgaven
De NVvP bevindt zich in een omgeving die voortdurend aan verandering onderhevig is.
De psychiatrie staat volop in de politieke-maatschappelijke belangstelling en met het toenemende aantal ontwikkelingen in het zorgveld, is het aantal vragen aan het NVvP-bureau vergroot. Ook zijn deze vragen steeds complexer. De leden vragen om ‘dienstverlening’ die inhaakt op de actualiteit en aansluit bij de professionaliteit van de psychiater. Er is een veelheid aan onderwerpen dat voorligt bij het NVvP-bureau en dat vraagt om richting en prioritering.
Extern
In die veranderende omgeving staat de NVvP de beroepsgroep zo goed mogelijk bij als het gaat om belangenbehartiging. Er is de afgelopen jaren veel energie gestopt in de samenwerking met de overheid, stakeholders en koepelorganisaties (zoals Nederlandse GGZ, ZonMw, Iza). Thema’s die hierin terugkomen zijn onder andere de rol en strategische positionering van de NVvP in het veld en de lobby richting externe stakeholders. De komende jaren zal dit nog verder versterkt moeten worden. De directeur dient een goed evenwicht te hebben in haar focus op de buitenwereld in relatie tot de NVvP betrokken (bestuurlijke) gremia en haar leden in brede zin en de vertaalslag daarvan richting de werkorganisatie. In onderlinge afstemming worden de taken tussen bestuur en directeur hierin verdeeld, waarbij de directeur een inspirerende en dienende rol vervult.
Intern
Sinds afgelopen zomer wordt de positie op interim-basis vervuld. De huidige directeur a.i. is bezig met een start te maken met het meerjarenbeleidsplan. De nieuwe directeur kan de draad hiervan oppakken, Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan de legitimatie en dialoog van de NVvP richting de leden en inhoudelijke thema’s zoals het terugdringen van de wachtlijsten, bevorderen werkplezier, de jeugdagenda en beleidsontwikkeling op het thema euthanasie.
Daarnaast wordt ook gekeken hoe de bureaustructuur nog verder ingebed kan worden in de vereniging, om de synergie en afstemming van de verschillende activiteiten beter te borgen. Het verhelderen van taken-verantwoordelijkheden en rolvastheid van ieder gremium binnen de vereniging is daarin een belangrijk onderwerp. Tevens is de interim-directeur aan de slag met het bevorderen van de interne samenwerking tussen het bureau en de commissies c.q. afdelingen, het werken aan een gezamenlijke cultuur en teamvorming onder medewerkers, de omgang met werkdruk en begrenzen van caseload en het versterken van de infrastructuur voor de interne en externe communicatie.
De directeur
De directeur ontvangt hiërarchisch leiding van het bestuur en geeft leiding aan de medewerkers binnen de Vereniging (ca. 35 medewerkers). De directeur is onderdeel van het bestuurlijk overleg (BO).
Voor de directeur zijn de volgende resultaatgebieden gedefinieerd met bijbehorende verantwoordelijkheden:
Strategisch organisatiebeleid voorbereiden en ontwikkelen
Duurzaam strategisch bedrijfsvoerings- en financieel beleid voor de organisatie voorbereid en ontwikkeld, en geadviseerd over inhoudelijke beleidsgebieden, zodanig dat dit aansluit bij de missie en visie van de Vereniging en voor leden herkenbaar is.
Er is ingespeeld op relevante ontwikkelingen en de eisen die door de politieke en externe belanghebbenden aan de Vereniging worden gesteld. Geeft samen met bestuur richting aan strategische beleidsprocessen.
Strategisch beleid implementeren en bewaken
Strategisch beleid geïmplementeerd en bewaakt, zodanig dat de geformuleerde doelstellingen van de verschillende geledingen zijn behaald.
- Ontwikkelt nieuw strategisch beleid op basis van het meerjarenbeleidsplan en de landelijke, regionale en zorginhoudelijke ontwikkelingen.
- Geeft richting en sturing aan het beleid en de uitvoering daarvan en staat voor het bereiken van de doelen middels prioritering, uitvoering en realisatie van projecten en programma’s.
- Geeft invulling aan de missie en visie van de NVvP.
Organisatie integraal aansturen
De Vereniging is integraal aangestuurd, zodanig dat leidinggevenden en medewerkers gemotiveerd, geïnspireerd en gecoacht zijn, de cultuur van ‘customer experience’ wordt uitgedragen en hun resultaten, actiepunten en (persoonlijke) doelstellingen binnen een efficiënt en effectief werkend team hebben gerealiseerd.
- Zorgt voor een verbindende en transparante samenwerkingsrelatie tussen bestuur, ledenraad, medewerkers en overige gremia. Neemt hen mee in strategische ontwikkelingen en waardeert en gebruikt aanwezige kennis en inzichten om tot gedragen besluitvorming te komen.
- Is integraal verantwoordelijk voor alle ondersteunende bedrijfsvoeringstaken op het terrein van HR, kwaliteit, informatisering-digitalisering, communicatie, financiën en huisvesting.
- Is verantwoordelijk voor de accreditatie en visitatietrajecten, onderwijsprogramma’s en organisatie van het jaarlijkse voorjaarscongres op landelijk niveau.
In- en externe contacten onderhouden
In samenwerking met bestuursvoorzitter strategisch netwerk van politici, directie en bestuurders onderhouden en uitbreiden, zodanig dat relevante samenwerkingsrelaties zijn aangegaan en de kwaliteit van de dienstverlening van de organisatie optimaal bevorderd is.
- Positioneert de NVvP als een zichtbare en gezagsvolle vereniging met een daarbij passend portfolio aan diensten en ondersteuning. De voorzitter van het bestuur fungeert daarbij als boegbeeld van de vereniging.
- Staat voor het bestendigen en uitbouwen van waardevolle samenwerkingsverbanden die bijdragen aan de continuïteit van de missie en doelstellingen van de organisatie en de belangen van de Vereniging.
- Representeert en vertegenwoordigt de vereniging richting externe stakeholders en ondersteunt de voorzitter bij de belangenbehartiging op bestuurlijke niveau waaronder het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, koepelorganisaties en patiëntenverenigingen.
Profiel
De NVvP is op zoek naar een zichtbare, open en stevige directeur. Kandidaten voor deze positie zijn in staat om op een weloverwogen manier medewerkers te inspireren en coachend leiding te geven. Ervaring als eindverantwoordelijke directeur met kennis van een verenigingsstructuur is daarin een pre. De nieuwe directeur past qua ambitie en persoonlijkheid in een vereniging waarbij een transparante samenwerking met de leden, het bestuur en de voorzitter vanzelfsprekend is. Daarin zoekt de NVvP een kandidaat met een groot verbindend vermogen en die gewend is te werken met professionals. Een directeur die strategische denkt en handelt vanuit rust en overzicht. Een leider met sterke communicatieve vaardigheden die de NVvP verder kan leiden naar de volgende fase van professionele ontwikkeling.
De kandidaat die wij zoeken, beschikt over:
- Academisch werk- en denkniveau aangevuld met aanvullende opleidingen op het terrein van organisatie- leiderschapsontwikkeling
- Kennis van governance en inrichting van vereniging-branche of beroepsorganisaties: kent de dynamiek van dergelijke organisaties
- Heeft affiniteit met de beroepsgroep en (wetenschappelijke) ontwikkelingen binnen de psychiatrie: is in staat om de zorginhoudelijke ontwikkelingen vanuit de organisatie snel op te halen en deze uit te dragen
- Heeft relevante bestuurlijke ervaring en een goed ontwikkeld gevoel voor bestuurlijke en politieke verhoudingen en politieke sensitiviteit
- Beschikt over een dienende en coachende leiderschapsstijl: geeft vertrouwen aan medewerkers om hun verantwoordelijkheid te pakken en ruimte te geven aan professionaliteit. Handelt daarnaar, toont voorbeeldgedrag, reflecteert daarop en durft indien nodig aan te spreken
- Is in staat onderlinge samenwerking te bevorderen tussen teams en om te gaan met weerstand
- Heeft ervaring met medezeggenschap: heeft een open en ontvankelijke houding voor verschillende inzichten en geluiden binnen de vereniging en komt tot gedragen besluitvorming
- Is open, transparant en reflectief: is bereid om over zijn/haar handelen intern en maatschappelijk verantwoording af te leggen
- Kennis van en inzicht in financiële processen
- Is een netwerker en in staat om contacten in het veld te onderhouden.
Remuneratie
Deze positie betreft een fulltime aanstelling met een markconform salarisindicatie van
€ 150.000 all in bruto jaarsalaris. De directiepositie kent een aanstellingstermijn van vier jaar met mogelijke verlenging van dezelfde periode.
Procedure
De NVvP laat zich in deze procedure bijstaan door Michèle Polspoel van Vanderkruijs, partner in executive search. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door een korte motivatie (inclusief actueel cv) te sturen aan vdk@vanderkruijs.com. Voor informatie kunnen geïnteresseerden ook bellen op 020-7267272.
We verzoeken kandidaten rekening te houden met de volgende data: (nadere planning volgt).