Syndion

Bestuurder

Syndion is er voor mensen met een beperking. De organisatie ondersteunt hen zó dat zij kunnen opgroeien, leren, wonen en werken op een manier die zij zelf prettig vinden. De ondersteuning en begeleiding van Syndion richt zich op een breed scala aan doelgroepen: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking, ernstige meervoudige beperking, niet-aangeboren hersenletsel en autisme of een aan autisme verwante contactstoornis. Syndion biedt uiteenlopende vormen van dienstverlening en zorg, verspreid over kleinschalige locaties middenin de samenleving of bij mensen thuis. Het werkgebied strekt zich uit van de Drechtsteden, de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, het Rivierengebied en het land van Heusden en Altena.
Syndion bestaat al sinds 1967. De basis van de organisatie werd gelegd door ouders. Mede daardoor is (mede)zeggenschap een belangrijke component in de cultuur van Syndion. Bijna alle locaties hebben een eigen locatieraad. De cultuur kenmerkt zich door betrokkenheid en loyaliteit. De medewerkers zijn makkelijk benaderbaar en toegankelijk met een warm hart voor cliënten.

Visie
Cliënt, verwant en begeleider vormen de belangrijkste eenheid voor Syndion. De totale organisatie is erop gericht deze eenheid optimaal te ondersteunen. We zijn binnen en buiten de organisatie blijvend in dialoog. Samen zijn we in beweging om continue te verbeteren en te ontwikkelen.

Missie
Syndion ondersteunt cliënten om met eigen zeggenschap een zinvol leven te leiden, midden in de maatschappij.

Vanuit deze visie en missie, wordt binnen Syndion gewerkt volgens de volgende drie kernwaarden: zeggenschap, verbindend, maatwerk met lef! Samengevat betekent dit dat Syndion erop gericht is om cliënten met eigen zeggenschap een zinvol leven te laten leiden, dat bewust wordt omgaan met regelruimte en dat verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie worden belegd.

Bij Syndion werken ongeveer 1.100 medewerkers (625 fte) en een groot aantal vrijwilligers. In 2023 had de organisatie circa 1.500 cliënten in zorg en de omzet bedroeg circa €62 miljoen; een toename van 9,4% ten opzichte van 2022. De organisatie is financieel gezond en heeft een weerstandsvermogen van 22,9% en een solvabiliteit van 46,6%.

Voor meer informatie over de organisatie zie: www.syndion.nl.

Governance
Syndion is een stichting met een eenhoofdige raad van bestuur, die statutair en integraal verantwoordelijk is voor de besturing van de organisatie. De bestuurder legt verantwoording af aan de raad van toezicht.

De kerntaak van de raad van toezicht is om erop toe te zien dat Syndion zich inspant om de gestelde maatschappelijke doelstellingen te bereiken en of er binnen de geldende regels en kaders wordt gehandeld. Daarnaast heeft de raad van toezicht een klankbordfunctie voor de bestuurder en geeft de bestuurder gevraagd/ongevraagd advies conform de Governancecode Zorg 2022.

Recent is binnen Syndion een nieuwe organisatiestructuur ontworpen. In de nieuwe structuur, waarover nog een definitief besluit genomen moet worden, geeft de bestuurder direct leiding aan een aantal directeuren primair proces, directeuren van de ondersteunende diensten en een bestuurssecretaris.

Syndion werkt op centraal niveau met een ondernemingsraad en met een centrale cliëntenraad, die bestaat uit cliënten en verwanten. De bestuurder heeft met beide organen frequent overleg.

Bestuurlijke uitdagingen
Syndion heeft, net als andere zorgaanbieders, te maken met diverse uitdagingen in de omgeving, waaronder een krappe arbeidsmarkt, toenemende druk op de budgetten en een steeds complexer wordende zorg en ondersteuning aan cliënten.

Ook binnen die veranderende context wil Syndion alles uit de kast blijven halen om kansenongelijkheid voor mensen met een beperking tegen te gaan en hen te ondersteunen een zinvol leven te leiden, midden in de maatschappij. In het strategisch meerjarenbeleidsplan 2021-2025 heeft Syndion hoe zij dit wil doen. Het meerjarenbeleidsplan loopt in de huidige vorm tot begin 2025. De organisatie staat voor de uitdaging om een nieuwe toekomstvisie te schetsen. Onder de noemer ‘Syndion in 2030’ is hier al een begin mee gemaakt. Deze behoeft nadere uitwerking in co-creatie met betrokkenen in en om de organisatie. Vanwege de ontwikkelingen in de zorg en de maatschappelijke veranderingen is een visie nodig waarin heldere keuzes worden gemaakt met betrekking tot de plaats die Syndion in het zorglandschap in wil nemen en het aanbod van zorg dat Syndion kan en wil blijven bieden. Ook is het van belang om in te zetten op het versterken van het netwerk in de regio en de samenwerking met partners in het veld.

In de afgelopen periode heeft Syndion, met een brede betrokkenheid vanuit de organisatie, gewerkt aan het ontwerpen van een nieuwe organisatiestructuur. Uitgangspunten daarbij zijn:
  • Nabijheid en aandacht voor de teams, met een haalbare span of control voor managers.
  • Goede samenwerking tussen teams en ondersteunende diensten, met duidelijke rollen en verwachtingen.
  • Een duidelijke en efficiënte overlegstructuur, zodat goed kan worden samengewerkt.
  • Zeggenschap én eigenaarschap duidelijk beleggen, om goed te weten wie waarvoor verantwoordelijk is.
In de nieuwe structuur bestaat het directieteam uit meerdere directeuren voor het primaire proces, de ondersteunende diensten en een bestuurssecretaris. Na definitieve besluitvorming, die binnenkort zal plaatsvinden, is een goede implementatie van de nieuwe structuur van belang. Een aantal directie- en managementposities wordt momenteel op interim-basis vervuld. Na vaste invulling van deze posities binnen de nieuwe structuur, kan toekomstgericht worden gebouwd aan het leiderschap binnen de organisatie met als doel medewerkers binnen zowel de zorg als ondersteunende diensten optimaal te laten presteren en met plezier te laten werken.

De kernwaarden van Syndion staan als een huis en geven aan wat de organisatie belangrijk vindt in het omgaan met elkaar en met cliënten en verwanten: verbinding, zeggenschap, maatwerk met lef. Vanuit deze kernwaarden wil Syndion zich verder ontwikkelen naar een professionele cultuur, waarin medewerkers ruimte krijgen en werken op basis van vertrouwen maar ook eigenaarschap nemen en worden aangesproken op afspraken en resultaten.

Positie van bestuurder
In oktober 2023 is, na een lange periode van stabiel bestuur, de toenmalige bestuurder wegens pensionering opgevolgd door een nieuwe bestuurder. Recent is een waarnemend bestuurder aangesteld, mevrouw Jeltje Schraverus. De raad van toezicht is nu op zoek naar kandidaten voor vaste invulling van deze positie.

De nieuwe bestuurder is integraal verantwoordelijk voor de resultaten van Syndion en heeft specifiek de volgende resultaatgebieden:
  • Focus op het leveren van goede en verantwoorde zorg en ondersteuning aan de verschillende cliëntgroepen in een kleinschalige setting en/of in de thuissituatie.
  • Heldere en gezonde bedrijfsvoering, waarbij continuïteit op de langere termijn gewaarborgd is.
  • Ontwikkelen van een toekomstvisie en meerjarenbeleidsplan voor de organisatie, sturing geven aan de realisatie hiervan en medewerkers hierbij betrekken. In het verlengde hiervan: ontwikkelen van een toekomstbestendig vastgoedbeleid voor Syndion, met oog voor het unieke karakter van de kleinschalige locaties middenin de samenleving.
  • Bijdragen aan het goed werkend krijgen van de nieuwe organisatiestructuur en een optimaal samenwerkend leiderschapsteam, waarin rollen en verantwoordelijkheden helder belegd zijn. Vanuit vertrouwen en ruimte bijdragen aan de ontwikkeling van dit team en fungeren als verbindend leider, aanspreekpunt en sparringpartner.
  • Handelen vanuit een heldere besturingsfilosofie waarin professionals ruimte krijgen en werken op basis van vertrouwen maar ook eigenaarschap tonen en worden aangesproken op afspraken en resultaten.
  • Stimuleren van de gewenste professionele cultuur en gedrag door voorbeeldgedrag, resultaatgerichtheid en doorzettingsvermogen. Zorgdragen voor het echt afronden van acties en afronden wat afgesproken is en sluitend krijgen van de PDCA-cyclus.
  • Vergroten van de zichtbaarheid van de organisatie in de regio en verstevigen van de samenwerkingsrelaties met externe stakeholders.
  • Integere en transparante besluitvorming waarbij zorgvuldig met betrokken cliënten en medewerkers overlegd wordt.
  • Fungeren als gewaardeerd gesprekspartner voor de medezeggenschapsraden vanuit de kernwaarden en met oog voor de verschillende rollen en verantwoordelijkheden.

Naar wie zijn we op zoek?
Syndion is op zoek naar een bestuurder met een mooie balans tussen het hart voor de zorg, de menselijke maat en de benodigde zakelijkheid. Een bestuurder die empathisch en bevlogen wil samenwerken met mensen binnen en buiten de organisatie om mensen met een beperking een goed leven te laten leiden.

Functie-eisen
  • Bij voorkeur ervaring als eindverantwoordelijk bestuurder; ervaring in een zware directierol binnen een complexe (zorg)organisatie met integrale verantwoordelijkheid kan ook, mits in staat de stap naar bestuurder te maken.
  • Bij voorkeur ervaring binnen de gehandicaptenzorg, andere zorgsectoren of het brede sociale domein; aantoonbare affiniteit met (een van) de doelgroep(en) van Syndion.
  • Aantoonbaar succesvol in het leiden en realiseren van complexe verandertrajecten.
  • Een bewezen netwerker en goede gesprekspartner voor relevante stakeholders zoals andere zorgaanbieders, zorgkantoren, gemeenten, branche- en belangenverenigingen, woningbouwcorporaties, banken, bouwbedrijven en projectontwikkelaars.
  • Visie op good governance, visie op goed bestuur en de meerwaarde van medezeggenschap zien en laten voelen.
  • Affiniteit met de regio, beschikken over een relevant netwerk in de regio of in staat zijn dit snel op te bouwen.
  • Kan zich vinden in de nieuwe organisatiestructuur en voelt zich verbonden met de kernwaarden van de organisatie.
  • Affiniteit met en kennis van medezeggenschap.

Competenties en persoonskenmerken
  • Inspirerend leiderschap; stimulerend, uitdagend, met gevoel voor humor en openstaand voor mensen en meningen.
  • Koersvast en besluitvaardig; durft besluiten te nemen, weet mensen in beweging te krijgen en resultaten te behalen, maar beschikt ook over voldoende souplesse om de koers bij te stellen als dat nodig is.
  • Inlevingsvermogen, een warme en verbindende persoonlijkheid met oprechte betrokkenheid bij medewerkers, vrijwilligers cliënten en hun naasten.
  • Strategisch inzicht: kan verder kijken dan de dagelijkse operatie, heeft visie en overzicht en is in staat is voor de korte en lange termijn (toekomst)beelden te schetsen en keuzes te maken.
  • Maatschappelijk ondernemerschap; begrijpt dat Syndion een maatschappelijk taak heeft, legt daar verantwoording over af en weet binnen die context kansen en mogelijkheden te zien voor de organisatie en daar invulling aan te geven.
  • Heeft een onderzoekende en nieuwsgierige houding en staat open voor feedback en reflectie; creëert een open en transparante communicatiecultuur.
  • Creatieve denker die ook kan omdenken, soms tegen de stroom in.
  • Optimistisch en veerkrachtig, vrolijk, met relativeringsvermogen.

Arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden zijn in overeenstemming met de zwaarte van de functie en passend binnen de Wet Normering Topinkomens (klasse 4 WNT). De bestuurder is NVZD geaccrediteerd of bereid deze accreditatie te behalen.

De procedure
Syndion laat zich in deze procedure bijstaan door Vanderkruijs, partner in executive search. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door uiterlijk 17 november a.s. een korte motivatie en actueel cv te sturen aan vdk@vanderkruijs.com. Voor informatie kunnen geïnteresseerden ook bellen met Janneke van der Kruijs op 020-7267270.  

Planning
Kandidaten wordt gevraagd rekening te houden met de volgende planning:
  • Eerste ronde selectiegesprekken op dinsdag 3 december (middag)
  • Verdiepende gesprekken op vrijdag 6 december (ochtend)
  • Adviesgesprekken op dinsdag 10 december (middag)
 Het streven is de procedure in december 2024 af te ronden.